onsdag, augusti 29, 2018

v. 32

Läst: Härryda Posten, Lokalpressen Härryda.

Tittat på: Flintstones, Serenity.


Veckan som gick:

Tillbaks på jobbet!

Måndag:
Idag kom regnet, äntligen! Det var ett bra tag sedan sist... Bra timing med semestern också! Men det var inte värre än att jag kunde ta cykeln till och från jobbet.
A: Umgåtts med vännen SB.

Tisdag:
Efter ett par dagar med temperaturer under 20 grader, kom värmen tillbaks igen. Fikade på takterassen, 2 gånger till och med. Tog en längre promenad på kvällen, dels för att det var helt ljuvligt ute, men också för att få ut pojkarna ur huset någon stund under dagen.

Onsdag:
Åkte till Stockholm för att ta tillvara de saker som vi (syster yster med make, samt "fabror" K-A's syskon) villa från min fasters dödsbo. Allt gick bra och lugnt tillväga. Men det var en hämsko känsla att stänga dörren eftersäg, låsa och kasta in nyckeln genom brevinkastet med vetskapen om att två personers hela liv snart kommer att skingras för vinden och inte finnas kvar... Fick verkligen en tankeställere över varför jag/vi har så många pryglar och pinaler. Fick se en fantastisk solnedgång över Vättern på vägen hem, tyvärr var det jättesvårt att fota genom bilrutan som susade fram genom sommarkvällen.

Den vackra solnedgången - min bild.
Samma solnedgång, ungefär samma ställe, men min systers bild.

Torsdag:
Kände mig lite seg, gårdagen tog ganska kraftigt på psyket. Börjar oroa mig över jobb-hösten och hur vi ska mäkta med allt som ska göras...

Fredag:
Första jobbveckan efter semestern avklarad, men oron över hösten vill inte släppa...

Lördag:
50-års fest för kompisen K på Stationen Norsesund. Mycket trevligt och mycket god mat (buffé med  Österrikiskt tema) och avslutningsvis dans till levande musik, men eftersom varken jag eller H är så värst dansanta av oss (mogen dans som bugg och foxtrot), så drog vi oss hemåt.

Söndag:
Lite småfix hemma. Åkte till GKSS småbåtshamn i Långedrag för att titta på båten som H's svåger S ska åka jorden runt med, eller åtminstone över Atlanten till att börja med. H's syster M ska åka med de fem första veckorna. Ett häftigt äventyr, men jag är inte avundsjuk, inte det minsta! (OBS! Ingen ironi!)

Långfärdsbåten.

v. 31

Läst: Sirila gentlemän sökes, Rosa elefanter och Stenhimlen, samtliga av Karin Brunk Holmvist.

Tittat på: American Pie: Reunion, Bara sport, Morden i Midsomer x 2, Sanningen om vardagsmotion.

Lyssnat på: Mikke Dee's sommarprat, Fejk.


Veckan som gick:

Semester! H tillbaks på jobbet.

Måndag:
Har reflekterat lite efter veckan på Gullholmen över hur människor beter sig och kommit fram till hur trist det är när människor bara tänker på sig själva och agerar utifrån sin egna lilla sfär. Två exempel:
  • En av de närmsta grannarna grillade ett flertal gånger under veckan trots att det råder eldningsförbud i hela stugområdet hela tiden, oavsett väder och vind. De skötte det hela snyggt, och hade hinkar med vatten stående bredvid, men ändå. Har räddningstjänsten bedömt (efter ett antal incidenter) att det är en risk att grilla i detta stugområde, så tror jag man ska ta den risken på allvar.
    En annan granne började plocka upp en sprillans ny grill och skulle till att grilla, men det var samma dag som det införts totalt eldningsförbud i hela Västra Götalands län, så då sa jag faktiskt till, och då plockade personen i fråga ihop grillen igen och lät bli. Den närmsta grannen slutade också grilla då det blev eldningsförbud i länet, men i stugområdet hade det ju varit eldningsförbud hela tiden...
  • Det finns bagagevagnar att låna för att frakta packningen till och från båten, dessa vagnar var det flera stuggäster som la beslag på och använde som sina egna under veckan.
Och så fortsätter historien om min mobil-display... Fick mail från dem i torsdags om att de fått in nya displayer, och att de skulle vara på plats såsom idag. Mailade tillbaks och frågade vilka tider de skulle vara på plats, fick inget svar, så idag ringde jag och fick ett mobilsvar i örat som sa att det var semester stäng denna vecka...
S: Åkte hem till kompisen SDB.

Tisdag:
H tog ledigt så vi kunde åka ut till Källö-Knippla och hälsa på hans syster H och hennes man C. Hade en underbar dag med båt-utflykt till Rörö med härligt bad, mer bad på Knippla senare på dagen. Fick nyfångad krabba som förrätt till middagen. En bra dag helt enkelt!

Källö-Knippla
Rörö 
Galjonsfigur?
Himlen bjöd på makalöst skådespel på kvällen.
Dramatiskt utsikt från färjan på vägen hem.

Onsdag, Torsdag och Fredag:
Gjorde inte många knop, tog det lugnt på hemmaplan och försökte njuta så mycket som möjligt av de sista semesterdagarna.

Lördag:
Ägnade oss åt lite hemmafix, bland annat tvättade vi av cyklarna (med wet-wipes för industribruk från mitt jobb, det är fortfarande vatten "ransonering") och smorde kedjorna inför jobb- och skolstarter.

Söndag:
Såg en fladdermus som flög omkring på baksidan bredvid altanen på förmiddagen. Vet att det finns fladdermöss i närheten, bl.a. vid stallet där jag red, men har aldrig sett någon här och aldrig på dagen!
Tog en liten shoppingtur. Fick även plockat lite ogräs. Det började brinna på Björkö, som inte ligger als långt ifrån de öar vi var på i tisdags. Att gick dock bra, efter omständigheterna. Det var en nödraket som startade det hel. Och svärmors TV blev klar, och det gick på garantin, jippi!

tisdag, augusti 14, 2018

v. 30

Tittat på: Spaceballs, Armageddon, Sommaren med Göran, The Hunger Games: Mockingjay - part 2, Best i test.

Lyssnat på: P4, poddar.


Veckan som gick:

Semester för mig och H, denna vecka tillbringade vi på Gullholmsbaden.


Måndag:
Tog en båttur till Stocken, fortsatte ner södra delen av Hermanö och tillbaks igen. Tog ett dopp i havet, det var hela 22°C! På kvällen drog det in moln och blev det kav lugnt. Jag och H tog en promenad söder ut från stugbyn. Glass i hamnen har vi också hunnit med idag.

Bron från Hermanö över till själva Gullholmen.
Vyn från bron söder ut.
Vyn från bron norr ut.
Del av hamnen.
Dimma och kav lugnt.
Stugbyn vi bor i ligger till vänster i bild (bakom huset med byggställningen)

Tisdag:
Idag kom mormor på besök. Tog en promenad runt själva Gullholmen. Spelade minigolf, mormor vann. Åt middag på Gullholmsbaden. Kvällen var ljuvlig, knappt någon vind och fin måne på himlavalvet.

Badplatsen. 
Gullholmsbaden, huvudbyggnaden.
Räkmacka, delar av den i alla fall!
Månen.
Onsdag:
Idag blev det eldningsförbud i hela Västra Götaland på grund av den extrema torkan. Badade, vattentemperaturen låg på 22 - 23°C. Medan vi var på badplatsen landade en polis-helikopter för att köpa lunch. Tog en promenad i samhället, besökte kyrkan och gick ut på de norra klipporna. Följde mormor till färjan och vinkade "hej då". Tog en tur med båten till vår gamla badplats på Lavön, passerade även sundet mellan Hermanö och Gullholmen. Senare på kvällen tog jag och H ytterligare en promenad.

Islandsberg med Lysekil i bakgrunden.
Gullholmens kyrka.
Torsdag:
Idag var det Sjöräddningensdag med besök av både båtar och helikoptrar från Sjöräddningssälskapet, polisen, kustbevakningen, sjöräddningen, lots samt militär. Kul att få gå ombord på de olika fartygen. Badade både på för och eftermiddagen. På förmiddagen var vattentemperaturen 22-23°C och på eftermiddagen hade den stigit till 24-25°C! På kvällen var jag och H i kyrkan på en Musikgudstjänst - Psalmer i jazzton. Det var en trio bestående av Anders Persson (en av sveriges främsta jazzpianister), Mikael Karlsson (saxofon m.m.) och Hans Grundberg (bas) som spelade jazzlåtar och svenska psalmer. En mycket bra konsert! Efter kyrkobesöket gick jag, H och A till Gullholmsbaden, vi vuxna tog var sin Irish coffee, A fick en alkoholfri cider.

Del av badplatsen.
Fredag:
Fick besök av grannarna MA, trevligt! Bad och umgänge hela dagen! Vattnet höll 25°C, ljuvligt! På kvällen gick vi upp till Lots utkiken för att titta på blodmånen (månförmörkelse, jorden skuggar månen, som då blir röd). Häftigt att se, framförallt när månen precis lämnade jordskuggan. Gillar himlafenomen! Fick även se en skymt av Mars, som just nu ligger så nära jorden den kan komma. Även solnedgången var helt fantastisk!

Solen på väg ner i havet!
Vackra vyer!
Så häftiga färger!
Hättans fyr.
Blodmånen.
Lördag:
Packade, städade och åkte hemåt. Packade upp och sedan tog vi det lugnt på hemmaplan. Har varit en fantastiskt skön vecka !

Söndag:
En lugn dag, badade i Södra Långevattnet, man kände nästan ingen skillnad på temperaturen i luften och i vattnet.

Södra Långevattnet.

måndag, augusti 13, 2018

v. 29

Tittat på: Morden i Midsomer, Bara sport, Wall-E, Tomb Raider, Hotell Transylvanien, Fest i byn.

Lyssnat på: P4, Peder Fredricsons sommarprat, NRJ,


Veckan som gick:

Semester för mig och HJ.

Måndag:
Hämtade en Renault med fungerande AC! Och inte ett öre behövde vi betala, för det gick på försäkringen och självrisken betalades av vår innestående bonus. Spelade minigolf på kvällen, kom en åskskur medan vi höll på att spela.
H: Skulle precis sätta igång och tvätta fasaden då det kom ett meddelande om bevattningsförbud i kommunen (vilket även innebar att man inte fick tvätta fasader eller tak). Så nu blir nog huset inte färdig målat i år heller.

Tisdag:
Semesterlunk och bad i Södra Långevattnet. Kraftig åskskur på kvällen.

Onsdag:
Semesterlunk och bad i Stensjön. Lite shopping med AJ på em. Fick äntligen kontakt med firman som bytte min telefondisplay (har försökt ringa felar gånger per dag, men de har haft väldigt reducerade öppettider...), men de hade fortfarande inga originaldisplayer... Har även fått svar från UA ange vårt krav på ersättning pga inställt flyg. De erbjuda en voucher à $100 pet person, inte riktigt det vi är intresserade av.

Torsdag:
Tvätt och hemmafix. Kontaktade EU's konsumentvägledning för att få rådgivning hur vi ska gå vidare i frågan med ersättning för det inställda flyget. Enligt deras on-line beräkning borde vi vara berättigade till den ersättning om €600 som vi hört talas om, så nu hoppas vi på deras hjälp.
Grannarna M & K var här på lite bubbel på kvällen.
S: Utflykt med mormor till Klippan och Röde Sten.

Fredag:
Tvätt, hemmafix och lite shopping och så hjälpte vi svärmor att lämna in sin TV på (garanti?)-reparation.

Lördag:
Mot Gullholmen! Det mesta var sig likt, både längst med vägen upp och huset i sig (hyr via jobbet, var där 2015 senast). Gamla sommarstugan var sig också lik (det lilla jag hann se när vi åkte förbi), men uppfarten är helt förändrad på grund av breddningen av vägen. När vi installerat oss tog vi en promenad till hamnen och köpte glass och tittade på båtlivet.

Söndag:
Gullholmen. Dagen har ägnats åt krabbfiske, minigolf (som jag vann!). H och S tog en tur med båten (som ingår i stugan) medan jag och A gick och handlade. På kvällen gick jag och H gick till kyrkan på en, vad vi trodde, orgelmässa med organisten David Magda, men det visade sig vara en vanlig högmässa. Ja, ja, han spelade väldigt bra i alla fall!