onsdag, januari 28, 2015

En grå dag

Det har varit tråkigt gråväder med duggregn hela dagen, och helt plötsligt på kvällen började det blåsa och regnet tilltog. Inte alls kul.

Dagen började inget vidare heller, hittade en (1) lus i A's hår, så det var bara att sanera honom (behandla med lusmedel) innan han fick gå iväg till skolan, så han blev ca 40 min sen och jag 1,5 h... Har tack och lov inte hittat några fler i familjen, i alla fall inte på mig eller S.

S har haft friluftsdag idag och varit och åkt skridskor. När jag hämtade S på fritids berättade fröken P att barnen tyckt det var så roligt att de hade stannat en timme längre i ishallen än det tänkt från början. Kul när det blir så lyckat!

Väntar just nu på att A ska komma hem från sitt och innebandylagets uppdrag som matchens knattar (beskrivning finns i inlägget "Söndag" postat den 2015-01-04). Lite sent en vardagskväll, men någon gång ibland kan väl inte göra något, speciellt när A är en kvällsmänniska precis som sin mor och ändå inte somnar förrän sent.

tisdag, januari 27, 2015

Dagens statusuppdatering.

Det gick vägen med banklånet efter några ytterligare turer, bl.a. var lånet rörligt under helgen, men nu ska allt vara klart, och vi ska inte ha förlorat några pengar på strulet.

Projektledaren har återtagit sitt uppdrag, men tänker vara noggrannare med att se till att alla projektmedlemmar gör sitt.

Båten har gått i mål.

måndag, januari 26, 2015

Otacksamhet är världens lön

Jag är arg, ledsen, besviken, irriterad, vansinnig, ja, jag kan knappt sätta ord på alla känslor som virvlar inuti mig just nu.

Projektledaren har sagt upp sig från delar av sitt jobb!

söndag, januari 25, 2015

Efter snö kommer solsken

...eller hur var det nu...

Idag har i alla fall varit en helt otroligt vacker dag, både den jag själv upplevt, men även vad jag kunnat se via både Facebook och Instagram att andra har upplevt. Har njutit av allt det vackra jag sett!

Gick upp relativt tidigt för att åka till Svanesund på Orust och se grabbarna i P04 spelade bortamatch (innebandy). Det var tufft motstånd, så efter första perioden ledde Orust med 0-2, men efter lite pep talk i pausen, så tog det inte mer än 2,5 min in i andra perioden innan det var kvitterat till 2-2, och när slutsignalen ljöd stod det 3-8. Bra kämpat av killarna, och kul bra spel!

När vi åkte upp (samåkte med L och hans mamma F) så valde vi vägen att ta färjan vid Kolhättan. Det var så otroligt vackert vid färjeläget: solen som sken, den vita snön och dimman som låg över vattnet.
Vägen hem tog vi via Tjörnbron, men innan man kommer dit passerar man Skåpesundsbron (bron mellan Orust och Tjörn) och där var också gudomligt vackert.

Hade inte fått nog av det vackra, så på eftermiddagen tog jag, H och A en promenad. Sedan drog killarna iväg till simhallen och simträning/skola.

Och det var den dagen det!

Försökte ta kort på den vackra solnedgången, det gick väl sådär,
men med tanke på att det är taget med telefonen genom fönstret får man kanske vara nöjd...

lördag, januari 24, 2015

Mer snö

Idag har det kommit mer snö, H har varit ute och skottat två gånger, S var ute och hjälpte till medan A drog till pulkabacken med några klasskompisar.

Har även varit och fixat skridskor till S. Min lille parvel drar nu 33 i skor, och A drar 38...

I väntan på andra skottningen. 
Lite mer täckande snölager efter dagens snöfall.

fredag, januari 23, 2015

Bankstrul del 2

Loggade in på Internetbanken strax efter midnatt, pengarna var fortfarande kvar på kontot.

Har haft två telefonsamtal med banken idag.

Först ringde jag bankkontoret och bad att få prata med en ansvarig, som skickade mig vidare till en som tog mina kontaktuppgifter och lovade att någon av GGP's kollegor skulle höra av sig så att problemet kunde lösas.
På eftermiddagen ringde en av GGP's kollegor. Hon tittade och försökte förstå vad GGP gjort, även hon såg att något var gjort, och hon sa även att det hade något med en avi att göra. Hon sa även något i stil med att GGP bara var människa och att hon kunde ha glömt... Det hela slutade i alla fall med att hon förde över pengarna från kontot till lånet. Hon bedyrade att detta inte skulle kosta oss något, och skulle någon avisering redan vara bokad, så finns det inga pengar att föra över, vilket skulle innebära att det inte finns någon risk för dubbel amortering. Hon skulle även prata med GGP på måndag då hon är tillbaks.
Hoppas nu bara att det blev rätt...

Funderar ändå på att byta bankkontor, för banken i sig fungerar bra, både internet och telefon, det är just lokalkontoret som jag inte tycker funkar, och jag har hört fler som tycker så...

Fin vinter dag idag, så mycket blå himmel har jag inte sett på länge. 
Även åt andra hållet var det blå himmel.
Utsikten när jag sitter hemma och jobbar.

torsdag, januari 22, 2015

Bankstrul

Vi har byggt hus, alltså har vi banklån. Inget konstigt eller ovanligt med det.

När det var dags att sätta lånet efter att huset var byggt valde vi att dela upp lånesumman på tre olika lån med olika bindningstid men amorteringsfritt. Varje månad sparar vi en summa pengar för att använda för att betala räntorna eftersom räntorna skulle betalas med olika intervall vid olika tidpunkter, och då var det lättare att spara en fast summa varje månad för att inte bli helt barskrapade de månader alla tre lånen skulle betalas samtidigt. Summan vi sparar varje månad är lite mer än vad räntorna kostar, så i samband med villkorändringsdagarna har vi använt "överskottet" för att amortera på lånen.

Detta har fungerat utan problem från 2003 fram tills för ca 3 år sedan.
Eller, ja, först hade vi en bank kontakt, PM, under byggtiden som vi trivdes med som vi var tvungna att byta och då fick vi en ny, BMM, som vi tyckte var jätte bra. Henne fick vi inte behålla speciellt länge för vi bodde inte i hennes område, utan vi blev hänvisade till GGP, men varje gång det var dags för villkorsändring bokade vi tid hos BMM i alla fall, men till slut tröttnade vi på detta och lät GGP ta över oss.

Detta fungerade alltså tillfredsställande fram tills för 3 år sedan.
Det var dags för en villkorsändring och vi ville fördela om nivåerna på lånen för att få en mer jämn fördelning mellan lånen samt göra en extra amortering, så vi bokade en tid med GGP. Det var  inte så lätt att fördela om pengarna mellan lånen som vi trodde, men med lite straffavgifter (förtidig inlösen av lån samt räntor på det) och lite annat trixande så fixade hon det till slut, trodde vi.

Dagen för villkorsändringen kom och jag fick ett samtal från GGP - den extra amorteringen vi bestämt att göra gick inte att genomföra för lånet i fråga hade bundits den dagen vi varit på banken och fördelat om pengarna, och det skulle kosta oss mycket pengar att lösa in lånet i förtid, så lösningen blev att amortera på det rörliga lånet i stället, vilket inte alls var vad vi hade tänkt oss. Som plåster på såren fick vi två biocheckar, samt att det var ganska lätt att förhandla sig till en bra ränta vid nästkommande villkorsförändring, som skedde 2013.

Sommaren 2014 löste vi ett av lånen, så nu var det bara två kvar, ett löpande och ett bundet.

Och nu i januari var det alltså dags för en ny villkorsförändring. Jag kontaktade GGP för att boka ett möte i enlighet med den information vi fått via banken, senast den 13/1 måste vi ha meddelat banken våra val inför den kommande bindningsperioden. GGP hade ingen tid till oss, men sa att bara vi hade mötet innan den 23/1, som är vllkorsändringsdagen, så var det inga problem.

Så i måndags, den 19/1, var vi på banken och meddelade vilken bindningstid vi ville ha, fick ett ränteförslag som vi accepterade och förberedde för den extra amorteringen. Problemet var att hon var ledig på fredagar och bad oss att ringa telefonbanken på fredag för att själv göra inbetalningen av extra amorteringen, hon skulle förbereda allt och skriva information så att personalen på telefonbanken visste vad som gällde. Passade även på att skaffa kapitalförsäkringar till barnen när vi ändå var där, då detta är något jag tänk att göra under flera år.

När vi kommit hem ringde GGP och sa att det strulade med extra amorteringen, för den gick inte att göra automatiskt eftersom vi var närmare än 10 dagar före villkorsförändringsdagen (där av den 13/1 som deadline) samt att på fredagen skulle det vara försent, då skulle lånet redan vara bundet. Så hon skulle fixa extra amorteringen under onsdagen eller torsdagen istället.

Under torsdagen var jag inne på internetbanken ett antal gånger, pengarna satt fortfarande kvar på det aktuella kontot. Började ana ugglor i mossen... Tog reda på att bankkontoret hade öppet till kl 18, men jag visste ju inte om GGP jobbade så länge. Vid halv sex tiden ringde jag och försökte få tag på GGP, hon satt i kundmöte till halv sju. Bra, då fanns det fortfarande tid för henne att agera, men jag förklarade mitt ärende för damen i växeln och hon kopplade mig vidare internt till telefonbanken. Fick prata med en trevlig dam och förklarade vår situation, hon kopplade bort mig så att jag kunde logga in på telefonbanken så att hon kunde se min profil. Hon såg att GGP hade gjort något, men inte vad, så hon kopplade mig vidare till telefonbankens bolåneavdelning.

Fick prata med en ny trevlig kvinna, som också tittade och konstaterade att något var gjort, men såg inte vad. Efter lite velande bestämde jag mig i alla fall för att avvakta en stund och se om GGP skulle agera efter sitt kundmöte. Fick även reda på att bolånesystemen inte fungerar efter kl 20, så då hade jag ju någon form av deadline att luta mig mot.

Gick in på internetbanken varje kvart, men pengarna var kvar på kontot. Försökte ringa på GGP's direktnummer, men fick bara ett svarsmeddelande om att hon ej var på plats och tillbaks på måndag.
Ca 20 min i åtta ringer vi upp bolåneavdelningen på telefonbanken igen och får dra hela historien igen för en trevlig herre som egentligen jobbade med företag. Även han kunde konstatera att GGP gjort något men förstod inte riktigt vad, så han erbjöd sig att maila henne eller ge mig hennes mailadress så hon skulle kunna ta tag i det hela det första på måndag morgon, vilket jag vet är alldeles försent, men då förstod jag att om inte GGP har lagt in en automatisk överföring, så är det kört med vår extra amortering.

Skickade ändå ett mail, det kunde ju hända att hon satt kvar och jobbade, men fick bara ett out of office att hon var tillbaks på måndag.

Så nu sitter jag här och undrar om pengarna kommer att föras över vid midnatt.

Om inte är det jag som ringer chefen på bankkontoret i morgon och säger att hens inkompetenta personal strulat till det igen och hen får bara fixa det, och det ska inte kosta oss något!

1 per vecka

Idag ringde A från skolan och sa att han mådde illa och skulle gå hem, illamåendet har inte resulterat i något, däremot har febern har gått upp och ner under eftermiddagen.
Förra torsdagen blev vi hemringda från skolan för S inte mådde bra, han var hängig och hade ont i magen, resultat - hög feber.
Fredagen dessförinnan blev jag hostig och snörvlig och jag var hemma och sjuk på måndagen efter.

Någonting som har en veckas inkubationstid går i familjen, så om en vecka blir väl H dålig...

onsdag, januari 14, 2015

Åldern tar ut sin rätt...

Idag fick jag ett SMS om att mina nya glasögon var klara, så dem åkte jag och hämtade efter jobbet. Nu har jag haft dem ett par timmar och jag är skeptisk.

Närsyntheten har ökat 0,25 på båda ögonen, brytningsfelet på höger öga har minskat 0,25 och riktningen har förändrats 5° medan vänster öga är oförändrat och riktningen ändrats 175°. Men det nya är att jag fått korregering för ålderssynthet, optikern kallade det "halv progressivt". Det innebär att man på nedre delen av glaset har anpassat glaset så att det fungerar som läsglasögon.

Nu vet jag att det kan ta lite tid att vänja sig vid nya glasögon när man ändrat styrka för brytningsfel, men just nu är jag som sagt var skeptisk. Ser hur bra som helst rakt fram, både uppåt och nedåt (läsglasögonen) men jag tycker att jag ser suddigt åt sidorna, jag måste vrida hela huvudet i stället för att bara flytta ögat i sidled, speciellt då jag tittar åt höger. Men det kan ju vara en vanesak. Ska ge det några dagar för att se om det blir bättre, för jag tycker det har blivit bättre bara under dessa 6 timmar.

Mina nya glasögonbågar

tisdag, januari 13, 2015

Knut

Var hemma och var sjuk igår. Fördrev förmiddagen framför TVn. Började med Özz Nüjen's dag på Stjärnorna på slottet, kan verkligen rekommenderas, satt helt tagen i soffan (och då inte av förkylningen jag var hemma och vårdade). Vilken livshistoria!

Fortsatte sedan med Jonas Gardell's Mitt enda liv. Jag är ett stort fan av Gardell, men jag måste erkänna att de sång och dansnummer som börjar bli fler och fler i han shower tilltalar mig inte alls.

Idag var jag på mammografi. En bra sak att göra, men de två veckorna innan jag får resultatet är alltid lite pirriga. Ogillar att vänta på besked huruvida det finns tumörer eller ej.

Även om vi tog bort i princip alla jul-saker i söndags, så fick det ju bli lite tjugondedag jul-firande idag, så killarna fick plocka sina smällkarameller från granen samt A's pepparkaka samt att vi bröt loss var sin bit på pepparkakshuset.

Nu är det bara ljusslingan kvar i granen, samt julgransmattan och julgransfoten under granen, sen är julen slut. Pepparkashus samt övriga kvarvarande ätbara jul-rester får vi ta till helgen. får vi ta till helgen.

söndag, januari 11, 2015

Mot mina principer

Idag var dagen då julen skulle plockas undan och stoppas tillbaka i sina lådor. Men innan vi drog igång blev det en fika - med semlor!

Jag är lite av en traditionalist, jag tycker det finns en charm i att man äter/gör olika saker olika tider på året. Saker som finns tillgängligt året om tappar lite av sin charm och unikitet. Så vissa traditioner försöker jag hålla på, och att inte äta semla före
1 februari är en av dem, men det sket sig i år, ganska rejält dessutom - premiär semlan intagen före tjugondedag jul, vilken skam...

lördag, januari 10, 2015

Attjo prosit

I tisdags kväll när var jag ute och gick med grannen M kom hostan tillbaks. Suck. Men den kom inte ensam, utan i sällskap hade den tät och delvis rinnande näsa, nysningar och lite värk i muskler (framförallt låren) och leder (framförallt armbågar och handleder). Nu väntar jag bara på febern...

torsdag, januari 08, 2015

VT15

Så var vårterminen igång på riktigt, för idag var det skoldag igen och även orkester för A. Det var inte så många som förstått att det var orkester idag, det var bara två stycken, A med sin klarinett och en tjej på saxofon. Inte mycket till orkester, men 40 min extra lektionstid med kulturskolans personal är ju inte helt fel.

Glad att det är kort vecka och att fredagen dyker upp redan i morgon!

onsdag, januari 07, 2015

Vardag igen...

...och här sitter jag trots den sena timmen och trots att det var hur svårt som helst att gå upp i morse och trots att jag varit trött som ett as hela dagen.

Resten av familjen verkar lika trötta, tur att det bara varit fritids idag.

Det där med att komma i säng i tid har väl gått så där, eller rättare sagt inte alls!

tisdag, januari 06, 2015

Going all in!

På eftermiddagen torsdagen den 4 december förra året var jag på jobbet och höll på att förbereda mig för årets julfest med jobbet. Telefonen ringde, det var H som berättade att någon/några försökt stjäla våran ena bil, en Volvo 850 av -96 års modell.

Bagageluckan var uppbruten, vilket innebar att centrallåset var satt ur spel och det bara var att öppna dörrarna och gå in och sätta sig. Man har med sig en styrbox från en äldre bil och byter ut den för att sätta den elektroniska spärren som är kopplad till bilnyckeln ur spel. Sen får man bilen att starta på något sätt (tjuvkopplar?) och åker iväg.

Just denna gång hade det inte gått så bra, de kom bara 100 m.... men bilen var saboterad.
Bagageluckan var ju uppbruten, tändlåset lika så, samt att de förstörts en del då de bytte styrboxen.

H fick i alla fall anmält de hela till både polis och försäkringsbolag samt fixat bärgare.

Bärgaren kom senare på kvällen och körde iväg bilen, tur i oturen var just denna bärgningsfirma kopplad till Bilia, så bilen hamnade på rätt ställe med en gång.

Jaha, vad skulle vi göra nu. Bilen var ju rätt gammal, och vi visste att den låg i prisklassen kring
10 000:- på Blocket och liknande ställen. Och försäkringsbolagen brukar inte vara kända för att övervärdera så vi antog att vi skulle bli erbjudna en summa pengar. Det gick inte många dagar förrän vi även insåg att det liv vi levat och har planerat för tarvar två bilar, så det var bara att försöka hitta en ny trotjänare.

Vi har pratat ett tag om att byta bil, så H var ganska säker på vad han ville ha, och jag visste vad jag absolut inte ville ha, så vi började titta efter en V70, ca -13 års modell med Summum paket.

Hittade inget vi ville ha hos Bilia. H letade lite på egen hand och hittade en på Hisingen som han var och tittade på. Den var tillräckligt intressant för att även jag skulle titta på den.

Vi åkte dit på lucia och tittade på den. Skicket var ok, något sliten kanske, men med två pojkar i 8-10 års åldern kanske det inte spelade så stor roll. Färgen var riktigt snygg (inget man kan välja då man köper begagnat). Jag öppnar bagageluckan och läser på bagageskylten: Volvo Ocean Race.

Jag börjar fnittra och säger:
 - Men det är ju en Volvo Ocean Race edition! Måste vara från förra omgången, den 2011-2012.

Och nu när jag börja titta så ser jag att det står Volvo Ocean Race på trösklarna, det sitter ett emblem på sidan framför framdörrarna, det står på solskyddet, det står inpräntat i skinnklädseln, det står på skärmen när man startar bilen.

Jag är ingen seglar människa, men VOR, Volvo Ocean Race, har jag följt flera omgångar, och nu när min arbetsgivare sponsrar en av båtarna i VOR är jag ännu mer involverad. H tycker väl inte det är lika intressant, därför blev jag lite förvånad att han tittat på en sådan bil, och tyckte den var såpass intressant att han visar den för resten av familjen.

Det hela slutade med att den numer står på vår garageuppfart.

Snacka om att "going all in"!

När jag inte kunde få en sådan här...
(iPhone bild)
... fick det bli en sådan här istället! (iPhone bild)
(snott från nätet...)

måndag, januari 05, 2015

Universeum

I Göteborg fins ett så kallat sience center (Nordens största) som heter Universum, där har vi tillbringat dagen med att titta på fiskar, fåglar, apor, ormar, ödlor och allehanda kryp. Vi har testat naturens superkrafter och lärt oss om grafen. Vi hann även med ett besök i istiden och ett i rymden. Vi var med när hajarna fick mat och fick en guidad tur genom regnskogen.

För att orka hela dagen tog vi en paus och gick på italiensk restaurang, och när Universum stängde gick vi och tog en fika.

En mycket rolig och trevlig heldag med hela familjen!

Så här stor kan ett ostron (eller om de var mussla?) bli, S ligger inuti,
man kan skymta hans orange tröja precis till höger över stativets ben. 
En liten försynt fågel av okänd art.
En röd Ibis. Den röda färgen kommer av att den
äter samma typ av kräftdjur som flamingon.
En annan okänd färgglad fågelart, antagligen Elfsborgare... 
Man förstår varför hajar fått ett ryckte som människoätande bestar...
Det här exemplaret heter förresten Herman och är en Sandtigerhaj.
En anemon.

Samtliga bilder tagna med min iPhone.

söndag, januari 04, 2015

Söndag

Medan A (med pappa som "förkläde") roar sig som Matchens Knatte för både Herr och Dam SSL inne i Scandinavium tog jag och S en promenad i den soliga men kyliga söndagseftermiddagen.

Solen bryter fram mellan träden (iPhone bild).
S "fuskade" och tog sparkcykel, vilket gjorde att vi
kunde ta en lite längre promenad (iPhone bild).
Not:
SSL står för Svenska Superligan och är innebandyns motsvarighet till elitserien.
Mellan den 3 och 6 januari pågår Gothia Innebandy Cup och SSL matcherna är en del av detta evenemang, den så kallade  Gothia Super Match, och där ska alltså A's lag vara matchens knattar.
Att vara matchens knattar innebär att ungdomslaget springer in med var sin spelare före matchen samt att man spelar match i pauserna (man är så kallad pausunderhållning). Det som var lite unikt den här gången var att matcherna spelas i Scandinavium, de brukar spelas i Lisebergshallen eller Wallenstamhallen, samt att hälften av gänget supportar motståndarlaget och även skulle spela paus-matcherna i deras matchställ. I vanliga fall supportrar man bara det egna laget (hemmalaget, man är bara matchens knattar på hemma matcherna).

lördag, januari 03, 2015

Jag lovar inte, men jag ska försöka...

Jag gillar egentligen inte nyårslöften, men samtidigt är det en bra tidpunkt att försöka göra nytt, göra bättre.

Så jag ska försöka

  • blogga lite oftare, och ha fler bilder i inläggen
  • hitta någon ny träningsform nu när ridningen ligger på is ett tag
  • komma i säng i tid (dvs inte vara uppe till efter midnatt varje dag)
  • idag fick jag även köpt en 5-årsdagbok, så jag ska verkligen försöka att skriva i den varje dag!

Kvällen solnedgång från Guldhedstornets café.
(iPhone bild)

torsdag, januari 01, 2015

Nytt år - igen

Så sitter jag då här på årets första dag med regnet smattrandes mot fönstret. Det är visst storm på gång också, klass 2 varning.

Det var ett tag sedan jag bloggade, men tiden går allt för fort, och hälsomässigt har det inte varit den bästa perioden. Började hosta sista helgen i oktober, och den gav sig aldrig. I slutet av november fick jag diagnosen misstänkt mykoplasma infektion. Fick antibiotika, och senare även hostdämpande. Hostan försvann i början av julveckan och i slutet av samma vecka kom yrseln, som fortfarande hänger i. Är det åldern?

Annars har det rullat på med läxor, träningar och matcher. Jag har sagt upp min ridplats, det känns inte försvarbart att ha en plats när man kanske använder hälften av gångerna. Har även begärt utträde ur Missionsförsamlingen där jag varit medlem i många år.

Julen firades hos mamma tillsammans med syster-yster och hennes familj. På annandagen var vi hos H's äldsta syster och åt kalkon. Nyår firade vi hemma, själva.

Har haft planer på att köpa en 5- eller 10-årsdagbok, men jag kanske skulle använda bloggen istället? Är bara lite skeptisk till elektronisk förvaring över tid, även om jag inser riskerna med papper och penna.

Nyårslöfte? Att försöka komma i säng lite tidigare än runt 1-snåret. Verkar skita sig redan första dagen...