onsdag, september 17, 2014

Att välja eller välja bort

Har tänkt mycket på val det senaste, och då inte bara valen till riksdag, landsting och kommun, utan på alla möjliga val, och idag slog det mig att det är stor skillnad på att välja och att välja bort.

Min vikt går sakta men säkert uppåt, börjar närma mig maxvikten under graviditeterna, och jag vet att jag borde röra på mig mer och dra ner på onyttigheterna jag så gärna stoppar i mig. Men det går inte. Jag fortsätter stoppa i mig alldeles för många bullar och kakor, för mycket choklad och snacks. Sen suckar jag framför min spegelbild och undrar varför kläderna hänger i garderoben och krymper...
Problemet är att jag inte valt att leva hälsosammare utan försöker istället välja bort onyttigheterna, vilket går sådär. Samma sak med motionen, jag har låtit bli att välja att må bättre och komma i form genom att röra på mig då tillfällena ges, istället har jag valt bort att köpa träningskort, jag har ju ändå aldrig tid att gå...

A har för många fritidsaktiviteter, vi får inte ihop familjekalender och A har knappt någon tid över för annat än träningar/matcher och läxor. Det är ett svårt val, främst står det mellan fotboll och innebandy, de två aktiviteter som tar mest tid. Både fotbollen och innebandyn fungerar så otroligt bra med bra lagkamrater och underbara tränare med sunda åsikter och värderingar och båda har stabila, bra föreningar i bakgrunden. A ligger ungefär på samma nivå i båda sporterna. Jag har svårt att råda honom då båda aktiviteterna är så likvärdiga på alla plan, allra helst skulle jag vilja att han kunde fortsätta med båda tills han själv väljer vad han vill. Men jag har hela tiden tänkt att han måste välja bort något, men vi ska kanske fokusera på att han ska välja något.

Och valet i söndags, denna soppa som blivit.Var sen med förberedelserna, men när jag väl satte mig ner för att läsa på inför valet gick det relativt lätt att bestämma hur jag skulle rösta i kommun- och landstingsval, men till riksdagen var det stört omöjligt. Skulle jag rösta för, och lägga min röst på det parti som jag mest sympatiserar med, eller skulle jag rösta emot, och lägga min röst på ett parti som jag visserligen sympatiserar med i mångt och mycket, men långt ifrån tillräckligt för att rösta på under normala omständigheter, men i detta fallet kunde stoppa dem jag har minst sympatier med. Det slutade med att jag tog ett tredje alternativ, vilket i efterhand har visat sig vara en flopp, ett misstag. Jag skulle valt istället för att välja bort.

I min bekantskapskrets finns det människor som blivit bort valda. Vilken skillnad det är mot att välja att lämna. Inte för att något utav dem verkar enkelt, men känslan verkar helt annorlunda.

Det är lite som det här med att byta måste mot jag vill.
Jag måste städa - Jag vill ha rent
Jag måste gå ner i vikt - Jag vill må bra
Jag måste träna - Jag vill ha ork och energi

Att något som låter så enkelt och ser så enkelt i text kan vara så svårt i verkligheten.

Trosa havsbad och familjecamping 2014-07-10

måndag, september 08, 2014

Ideellt arbete i ideella organisationer

Vi ska få en ny klubbstuga till ridklubben. Det hela har gått väldigt snabbt, så hastigt och lustigt behövde det befintliga klubbhuset tömmas. Det har varit fullrulle hela helgen, men jag lyckades inte komma loss några timmar, men idag så. Fick även med mig S och H (A var på fotbollsträning). Vi var ett gäng så vi fick faktiskt klart så långt de var möjligt. Klubbhuset är i princip tömt, och av det som är kvar är det redan klart vem som ska göra vad och när.

Känns bra att man kunde hjälpa till några timmar i alla fall. Det är ju lite lurigt det där med ideella föreningar och frivillighet: hur många kommer och hjälper till när det behövs?
Den här gången verkar det ha fungerat i alla fall, och det känns bra. Skönt att slippa tvång och ekonomiska sanktioner som det ofta hotas med annars.

En vacker himmel någon gång för länge sedan, skulle gissa på 2004.

söndag, september 07, 2014

Teknikens under

Trodde det var lätt att föra över bilder från mobilen till den bärbara datorn, men det var ungefär lika smidigt som till den stationära, jag var fortfarande tvungen att gå via bildinsamlingen men hade trott att jag skulle kunna gå in i mobilen och hämta bilden direkt. Ja, ja. Bilden hamnade till slut i datorn i alla fall och till sist även här.

Vyn från min och S fikaplats igår.
Lite spännande var det dock att varken Bluetooth eller Wifi fungerade utan jag var tvungen att gå och hämta en kabel, trots att både telefon och dator är samma fabrikat. Ja, ja.

Helgen är i alla fall slut och alla innebandy- och fotbollsträningar, fotbollscuper, hårklippning och simskolor/träningar är avklarade. I morgon börjar en ny vecka med nya friska tag!

Försöker peppa mig själv, men det går inte så bra...

onsdag, september 03, 2014

Tjafs och orättvisor

Det är en himla massa tjafs här hemma för närvarande, och allt är orättvist. Just nu är jag så less på alla dessa konflikter om stort och smått, om ditten och datten, om att den ene inte stängde av TV'n eller fick 5 min mer uppmärksamhet under läggningsproceduren, eller om att den andre gjorde ditten eller inte gjorde datten... Bla, bla, bla... Han slog mig! Men han petade på mig! Men han sa bla, bla, bla till mig! Men han gjorde en ful min mot mig! Men igår tog han min... och så kan det hålla på i evigheters evigheter, amen!

Eller när man inte vill/kan ta ett nej: Men jag förstod det som om att...

Ena stunden är de världens bästisar för att en mikrosekund senare sky varandra som pesten. Det som oftast händer under den mikrosekunden är att en skärm stängs av eller byter visningsobjekt...

Jag är så innerligt trött på att det enda som kan få dessa gossar att uppträda civiliserat är om de sitter framför en skärm.

Med skärm framför ögonen sitter de stilla och tysta, tätt, tätt om det behövs, tätare än siamesiska tvillingar.
Utan skärm bråkar de med varandra, är högt och lågt och pillar/petar på precis ALLT, gärna så att det går sönder eller förstörs.

Jag begär inte att de ska vara "osynliga", absolut inte, blir det för tyst är det inte bra det heller... men det måste väl finnas någonting mellan "tyst som en mus och osynlig" till "sabotör och huligan"?

This too shall pass! eller...

Solen på väg ner i havet en kväll i början av augusti.

tisdag, september 02, 2014

Less

Det är inte direkt uppåt här, känner mig mest less på allt, alla och allting. Suck. Skulle behöva ett lyckopiller i ordets rätta bemärkelse, inte ett sertralin innehållande. Började fundera på vad sertralin pillret jag fick hette. Just det, Zoloft. Surfade runt lite. Sökte på ångest, hamnade på GAD (General Anxiety Disorder, generaliserat ångestsyndrom), som antagligen är den korrekta benämningen på diagnosen jag fick för 14 år sedan och som jag då uppfattade som "generell ångest".

Tänker tillbaks och minns hur jag mådde då och jämför med hur jag mår nu, och inser att det är väsensskilt. Visst har jag bakslag, men relativt sett är det riktigt bra, så det kanske inte är så illa trots allt.

Hmmm, kanske en affärsidé, bloggande som terapi? Jag mår i alla fall bättre nu än när jag började skriva detta inlägg, och det har tagit mig ca. 30 min att komma på bättre tankar. Vad tjänar en terapeut?

23 juli 2011 21:04:06

måndag, september 01, 2014

Snurra min jord

Jorden måste snurra snabbare kring sin axel och kring solen så fort som tiden rasslar iväg - det är redan september.

Snurrar gör det även i mitt huvud. Inte för att jag är yr, utan för att det är en massa tankar och funderingar som snurrar runt där inne och som jag inte får bukt med.

Tankar om jobb, familjer och relationer.
Små och stora tankar.
Mörka och ljusa tankar.
Tankar om dåtid, nutid och framtid.
Tankar om vill, bör och borde men utan måsten.
Tankar om önskningar.
Tankar jag inte vill tänka.
Tankar jag borde tänka, men slår undan.

Agera, acceptera eller ta sig därifrån.

Var finns facit?